Bestuursadviseur Communicatie

 

Organisatie

Bouw mee met de gemeente Westland. De gemeente Westland is met ruim 108.000 inwoners één van de dertig grootste gemeenten in Nederland. Met haar duurzame en innovatieve glastuinbouwcluster is de gemeente Westland een belangrijke economische motor. Op een inspirerende manier biedt gemeente Westland haar inwoners ruimte, rust, groen en woonomgevingen met aantrekkelijke recreatiemogelijkheden en voorzieningen. Een vitale economie en een bloeiend verenigingsleven zorgen voor dynamiek en actie Slagkracht, ambitie, innovatie en professionaliteit, dat zijn de kernbegrippen waar het in Westland om draait. 

De organisatie

Gemeente Westland is een uitdagende en eigentijdse werkgever, die continu in ontwikkeling is. In 2017 zijn we verhuisd naar een nieuw gemeentehuis in Naaldwijk, een mooie en inspirerende werkomgeving. We zijn een actieve werkorganisatie met een prettige, informele werksfeer en volop ontwikkelingsmogelijkheden. We sturen op resultaten en het tonen van eigen initiatief wordt gewaardeerd. Gemeente Westland is onderverdeeld in vier clusters: Dienstverlening, Beleid, Ruimte en Bedrijfsvoering, met daarnaast een unit Concern control en eenheid Bureau gemeentesecretaris.

Bureau Gemeentesecretaris

De gemeentesecretaris is de eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders en daarnaast algemeen directeur van de ambtelijke organisatie. Ter ondersteuning van die beide rollen heeft de gemeentesecretaris een eenheid tot zijn beschikking die bestaat uit onder meer een; directieadviseur, bestuursadviseurs en woordvoerders/bestuursadviseurs Communicatie en administratieve ondersteuning. Het takenpakket bestaat onder andere uit; coördinatie rondom de bestuurlijke besluitvormingsprocessen, advisering over politiek-gevoelige dossiers en cluster overstijgende zaken, woordvoering namens het college en voorbereiding van collegeleden op mediaoptredens en representatieve verplichtingen.

De opdracht

De woordvoerder/bestuursadviseur Communicatie draagt zorg voor advisering en ondersteuning van drie wethouders. Concreet heb je als bestuursadviseur Communicatie de volgende taken:

 • Advisering van het college en de organisatie over communicatieve aspecten rond college- en raadsvoorstellen;
 • Het geven van communicatieadviezen aan het college en individuele collegeleden bij complexe vraagstukken;
 • Het onderhouden van contacten met relevante in- en externe partijen om de communicatieve belangen van de gemeente en haar inwoners te borgen;
 • Optreden als woordvoerder richting pers namens het college of individuele collegeleden;
 • Voorbereiding en begeleiding van de collegeleden bij mediaoptredens;
 • Het geven van communicatieadviezen aan het college bij calamiteiten en crises;
 • Het signaleren en managen van issues.

Profiel

We zijn op zoek naar een senior communicatieadviseur die gemakkelijk de weg weet te vinden in politiek-bestuurlijke krachtenvelden en stevig in zijn of haar schoenen staat. Je hebt inzicht in besluitvormingsprocessen bij de overheid, beschikt over analytisch vermogen en bent in staat zelfstandig een oordeel te vormen. Je weet hoe te handelen in politiek- bestuurlijke en media- gevoelige situaties en je verbale en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden zijn uitstekend.

Als adviseur ben je een stevige gespreks- en sparringpartner voor bestuurders en voor je collega’s van de ambtelijke organisatie. Jouw adviezen laten zien dat je op strategisch en tactisch niveau uitstekend kunt inspelen op jouw opdrachtgevers. Je weet op inspirerende wijze te adviseren en ondersteunen. Daarbij past ook gevoel voor humor en afstand kunnen nemen. Als betrouwbare en integere sparringpartner voor het college van burgemeester en wethouders neem je verantwoordelijkheid en ben je in staat om onder druk te werken en beschikbaar te zijn op tijdstippen die nodig zijn. Een 9 tot 5 mentaliteit past hier uiteraard niet bij.

Eisen

 • Een afgeronde WO opleiding

Wensen

 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de rol van communicatieadviseur in de afgelopen 6 jaar (30 punten)
 • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met besluitvormingsprocessen op het gebied van communicatie bij de overheid in de afgelopen 5 jaar (25 punten)
 • Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeente in de afgelopen 4 jaar (25 punten).

Competenties

 • We zijn op zoek naar een senior communicatieadviseur die gemakkelijk de weg weet te vinden in politiek-bestuurlijke krachtenvelden en stevig in zijn of haar schoenen staat
 • Je beschikt over analytisch vermogen en bent in staat zelfstandig een oordeel te vormen
 • Je weet hoe te handelen in politiek- bestuurlijke en media- gevoelige situaties en je verbale en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden zijn uitstekend
 • Als adviseur ben je een stevige gespreks- en sparringpartner voor bestuurders en voor je collega’s van de ambtelijke organisatie
 • Jouw adviezen laten zien dat je op strategisch en tactisch niveau uitstekend kunt inspelen op jouw opdrachtgevers
 • Je weet op inspirerende wijze te adviseren en ondersteunen. Daarbij past ook gevoel voor humor en afstand kunnen nemen
 • Als betrouwbare en integere sparringpartner voor het college van burgemeester en wethouders neem je verantwoordelijkheid en ben je in staat om onder druk te werken en beschikbaar te zijn op tijdstippen die nodig zijn
 • Een 9 tot 5 mentaliteit past hier uiteraard niet bij.

Aanleveren

 • Up-to-date cv geschreven naar de aanvraag
 • Een motivatie
 • Twee referenties (naam, organisatie, functie en contactgegevens).

Planning

De gesprekken bij de gemeente zijn gepland op vrijdag 23 november 2018 tussen 09.30 en 11.45 uur. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op donderdag 22 november 2018 bericht.

Interesse?

Ben je nieuwsgierig en enthousiast geworden over deze tijdelijke opdracht in de rol van Bestuursadviseur Communicatie bij onze opdrachtgever, neem dan direct contact op met Francis Schonfeldt via 030 219 2662 / 06 37 60 78 95 of stuur je CV naar sollicitatie@aserio.nl.

Je kunt ook hier je gegevens achterlaten.

Upload hier je CV

Overige informatie

Startdatum

 • Zo spoedig mogelijk

( Vacature reeds ingevuld )

Voldoe je aan dit profiel ?
Wij krijgen regelmatig soortgelijke vacatures binnen.

Stuur ons je motivatie en CV en wij nemen contact met je op voor de mogelijkheden en vervolgstappen.

Locatie

 • Gemeente Westland

Periode

 • 3 maanden

Aantal uur

 

 • 24-28  uur per week

Neem contact op met

Francis Schönfeldt
030 219 2662
francis.schonfeldt@aserio.nl

Deze vacature doorsturen naar een vriend of bekende.